Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
Stadgar Unga Feminister Gnesta
Antagna på Konstituerande årsmöte 2018
§ 1. Namn
Lokalavdelningens namn är Unga Feminister Gnesta (UF! Gnesta).
§ 2. Politisk inriktning
Unga Feminister är ett politiskt ungdomsförbund med en intersektionell feminism som ideologisk grund. Unga Feminister är Feministiskt initiativs ungdomsförbund och står således bakom Feministiskt initiativs partiprogram.
§2.1 Syfte
Unga Feminister Gnestas syfte är att utveckla samt sprida intersektionell feminism och politik. Vi ska möjliggöra för unga att engagera sig feministiskt och vara aktivister. Unga Feminister omfördelar makt och resurser genom att ifrågasätta och verka för att förändra samhällssystem som bidrar till ojämlikhet och ojämställdhet.
Detta gör vi genom att:
Utveckla och sprida ung och rosa politik.
Vara en drivande aktör i det feministiska samtalet.
Sprida kunskap om intersektionell feminism.
Samla, engagera och organisera unga.
Använda aktivism som politiskt verktyg.
Undanröja organisatoriska normer och ekonomiska hinder för engagemang.
Utmana rådande samhällssystem genom att arbeta normkritiskt för att omfördela makt och resurser.
Prioritera andra värden över ekonomiska.
Samarbeta med andra feministiska aktörer som delar vår politiska inriktning och värdegrund.
§ 3. Mål
Unga Feminister har som mål med sin verksamhet att samla och engagera unga som ställer sig bakom organisationens syn på intersektionell feminism (för definition av intersektionalitet, se Unga Feministers plattformen).
§ 4. Verksamhet
Unga Feminister vill att alla medlemmar ska kunna känna sig delaktiga i föreningens verksamhet. Unga Feminister följer offentlighetsprincipen där beslut ska finnas offentliga för alla berörda medlemmar.
Unga Feminister eftersträvar transparens, det vill säga att alla medlemmar har rätt att få tillgång till all information om beslut och föreningens arbete (se §12). Ett intersektionellt perspektiv ska genomsyra hela verksamheten.
§ 5. Medlemskap
Medlem i Unga Feminister Gnesta är den som är medlem i Unga Feministers riksorganisation och Gnesta är den lokalavdelning som är närmast där en är aktiv, skriven eller bor. Om du är medlem i Unga Feminister Gnesta kan du inte vara medlem i en annan lokalavdelning inom Unga Feministers riksorganisation.
§ 6. Förslags- och motionsrätt
Alla medlemmar har förslagsrätt till lokalavdelningsstyrelsen och motionsrätt till årsmötet.
Inför Feministiskt initiativs kongresser har alla medlemmar rätt att skicka förslag på motioner till Unga Feministers nationella styrelsen och söka stöd för att organisationen ska lägga fram eller ställa sig bakom motionen. Detta kan även medlemmar i Unga Feminister göra som inte är medlemmar i Feministiskt initiativ, även om de i så fall själva inte kan underteckna motionen.
§ 7. Utträde
Såväl lokalavdelningens som enskilda medlemmars utträde ur organisationen behandlas av riksorganisationen.
§ 8 Uteslutning
Fråga om uteslutning av medlemmar behandlas av Unga Feministers riksorganisation.
§ 9. Valbarhet
För att kunna bli förtroendevald i lokalavdelningen krävs medlemskap, stödmedlemmar kan inte vara förtroendevalda.
§ 10. Öppenhet
Alla ordinarie medlemmar i lokalavdelningen har närvarorätt på lokalavdelningens styrelsemöten, samt yttranderätt och rösträtt på lokalavdelningens medlemsmöten. Beslut om tid och plats för medlemsmöten ska så långt som möjligt ske i samråd med medlemmarna.
Kallelse till aktiviteter ska gå ut förväg till alla medlemmar på lämpligt sätt. Möten är beslutsmässiga då kallelse har gått ut till alla medlemmar senast en vecka innan mötet, undantaget årsmöte (se § 15 och § 16).
§ 11. Arbetsgrupper
Arbetsgrupper för särskilda projekt eller intressen kan bildas på lokal nivå. När en arbetsgrupp bildas ska en eller två samordnare utses som ansvarar för gruppens arbete. Arbetsgruppsuppstart på lokal nivå sker i samråd med lokalavdelningsstyrelsen.
§ 12. Beslutsfattning
För Unga Feminister är den demokratiska processen i regel viktigare än att fatta snabba beslut. Därför strävar förbundet efter konsensus.
Beslut fattas med enkel majoritet, undantaget uteslutning (se § 7.1), stadgeändring (se § 24) och upplösning (se § 25). Ett medlemsmöte är beslutsmässigt då kallelse har gått ut till alla medlemmar senast en vecka innan mötet, undantaget årsmöte (se § 14) och extrainsatt årsmöte (se § 15). För varje beslut som fattas ska en eller flera ansvariga utses för att beslutet genomförs. Varje beslut som fattas ska följas upp vid nästkommande möte.
Varje lokalavdelning/arbetsgrupp/styrelse ska sträva efter att fördela ansvar och arbete jämt i gruppen.
§ 13. Protokoll
Medlemmar ska enkelt kunna begära ut protokoll för varje möte genom att kontakta lokalavdelningens styrelsen.
§ 14. Verksamhets- och räkenskapsår
Verksamhetsåret omfattar perioden mellan två på varandra följande ordinarie årsmöten och räkenskapsåret sammanfaller med kalenderår.
§ 15. Årsmötet
Årsmötet är lokalavdelningens högst beslutande organ och hålls varje år på våren, dock inte så att det sammanfaller med riksorganisationens årsmöte. Alla ordinarie medlemmar har närvarorätt. Alla närvarande ordinarie medlemmar har yttranderätt och rösträtt på årsmötet.
Mötet är beslutsmässigt då kallelse har gått ut till alla medlemmar via e-post senast fyra veckor innan mötet. Motionsstopp är två veckor innan mötesdagen. Årsmöteshandlingar ska vara medlemmar och revisorer tillhanda via e-post senast en veckor innan mötet, och protokoll ska vara medlemmar tillhanda via e-post senast två veckor efter mötet.
Punkter som ska tas upp på årsmötet är:
Val av mötesordförande
Val av mötessekreterare
Val av mötesjusterare
Fastställande av röstlängd
Mötets behöriga utlysande
Fastställande av dagordning
Fastställande av ungefärligt tidsschema
Verksamhetsredovisning
Lokalavdelningsstyrelsens ekonomiska redovisning
Uppföljning av beslut tagna på förra årsmötet
Revisorernas berättelse
Ansvarsfrihet för lokalavdelningsstyrelsen
Motioner
Fastställande av verksamhetsplan
Fastställande av budget
Val av lokalavdelningsstyrelse:
- 1-2 sammankallande tillika kontaktpersoner till riksorganisationen.
- 2-9 ordinarie ledamöter, varav en med ekonomiskt ansvar.
Val av en revisionsgrupp på 1-6 personer
Val av valberedningsgrupp på 2-6 personer
Övriga frågor
§ 16. Extrainsatt årsmöte
Extrainsatt årsmöte ska hållas om minst halva lokalavdelningsstyrelsen eller minst en fjärdedel av medlemmarna anser det nödvändigt. Alla medlemmar har rätt att föreslå extrainsatt årsmöte till lokalavdelningsstyrelsen.
Mötet är beslutsmässigt då kallelse har gått ut till alla medlemmar via e-post senast två veckor innan mötet. Årsmöteshandlingar ska vara medlemmar och revisorer tillhanda via e-post senast en vecka innan mötet, och protokoll ska vara medlemmar tillhanda via e-post senast en vecka efter mötet.
Extrainsatt årsmöte kan bara fatta beslut i sådana frågor som tagits upp i kallelsen.
§ 17. Personval
Då det finns fler kandidater än förtroendeposter ska omröstning alltid ske slutet. I övriga fall kan sluten omröstning begäras.
§ 18. Förtroendevalda
Mandatperioden för samtliga årsmötesvalda uppdrag är ett verksamhetsår. En person kan inneha förtroendeposter i en och samma årsmötesvalda grupp under högst fyra verksamhetsår. Det går inte att ha flera årsmötesvalda uppdrag samtidigt.
§ 18.1 Vakanta poster
Om årsmötet inte kan fylla alla förtroendeposter lämnas dessa vakanta. Lokalavdelningsstyrelsen har till ansvar att fylla vakanta poster till lokalavdelningsstyrelsen. Övriga vakanta förtroendeposter fylls i första hand av den grupp posten ingår i.
§ 19. Lokalavdelningsstyrelsen
Lokalavdelningsstyrelsen är lokalavdelningens högst beslutande organ mellan årsmötena. Lokalavdelningsstyrelsens uppdrag är att:
Vara kontaktpersoner för lokalavdelningen
Ansvara för medlemsadministrationen
Ansvara för och förbereda årsmötet
Verkställandet av beslut fattade av årsmötet
Ansvara för samarbetet med nationella styrelsen
Bedriva utåtriktat politiskt arbete
Ansvara för lokalavdelningens ekonomi
Alla ordinarie medlemmar har närvarorätt och, om styrelsen så beslutar, yttranderätt på styrelsemöten. Styrelsen är beslutsmässig då minst halva styrelsen är närvarande.
§ 20. Firmateckning
Lokalavdelningsstyrelsen utser inom sig två personer som tecknar organisationens firma. Teckningsrätten gäller separat. Lokalavdelningsstyrelsen ska besluta om delegationsordning och rutiner för föreningens ekonomihantering.
§ 21. Revisionsgruppen
Revisionen består av 1-6 personer. Revisorernas uppdrag är att:
Granska lokalavdelningsstyrelsens och andra förtroendevalda gruppers verksamhet och ekonomi
Till ordinarie årsmöte inkomma med revisionsberättelse gällande detta.
Revisionsberättelsen ska vara medlemmarna tillhanda via e-post senast en vecka innan årsmötet.
§ 22. Valberedningen
Valberedningen består av 2-6 personer. Valberedningens uppdrag är att:
Peppa medlemmar att kandidera till de olika uppdragen
Ta upp och sammanställa kandidaturer
Ta fram underlag för val, till exempel genom intervjufrågor till kandidaterna
Se till att det finns minst en kandidat till varje förtroendepost
För att en kandidatur ska behandlas av valberedningen ska den inkomma till denna senast tre veckor innan första årsmötesdagen.
Valberedningens sammanställning av kandidater och underlag för val ska vara medlemmarna tillhanda via e-post senast två veckor innan första årsmötesdagen.
Valberedningen har förslagsrätt.
§ 23. Anknytning till Unga Feministers riksorganisations stadgar
§ 2 Politisk inriktning, § 3 Mål, § 4 Verksamhet och § 11 Beslutsfattning och är identiska med Unga Feministers riksorganisations stadgeparagrafer på samma områden och konsekvensändras i dessa stadgar i det fall de ändras i riksorganisationens.
§ 24. Verksamhetsredovisning
Varje förtroendevald grupp ska i slutet av verksamhetsåret skriva en verksamhetsredovisning för gruppens gemensamma arbete. Lokalavdelningens verksamhetsredovisning ska innehålla lokalavdelningsstyrelsens verksamhetsberättelse och eventuella andra arbetsgruppers verksamhetsberättelser.
Verksamhetsredovisningen ska skickas ut till medlemmarna via e-post senast två veckor innan årsmötet.
§ 25. Stadgeändring
Ändring av stadgan kan endast ske på årsmöte och då med minst 2/3 majoritet, eller med enkel majoritet på två på varandra följande årsmöten.
§ 26. Upplösning
Upplösning kan endast ske om beslut fattas på två årsmöten i rad med minst tre månader emellan, och då med minst 2/3 majoritet. Kvarvarande ekonomiska medel går till Unga Feministers riksorganisation
§ 26.1 Återbetalning
Om lokalavdelningen träder ut ur eller utesluts från organisationen ska den betala tillbaka återstoden av eventuella bidrag den fått från riksorganisationen till den samma. Medel som inte kommer från riksorganisationen är lokalavdelningen fria att förvalta.
§ 27. Vilande lokalavdelning
Vid fall där de förtroendevalda inte har möjlighet att fortsätta sitt engagemang i den mån som krävs för att hålla lokalavdelningen aktiv, men inte vill upplösa lokalavdelningen, kan styrelsen ta beslut på att göra lokalavdelningen vilande. Därefter har valberedningen ansvar för att fylla de vakanta platserna och riksorganisationen ansvarar för att förfoga över lokalavdelningens resurser och eventuellt ordna årsmötet eller ett extrainsatt årsmöte om så skulle behövas.
§ 28. Tolkningsföreträde
Vid oklarheter kring hur dessa stadgar ska tolkas har lokalavdelningsstyrelsen tolkningsföreträde